-
“Wanneer je niets verandert, verandert er ook niets.”
Een jaarwisseling, ziekte, ontslag, burn-out, het einde van een relatie..
Het zijn zo wat momenten waarop we ons beseffen dat het anders moet of kan. Een moment om wat goede voornemens met onszelf af te spreken.
Je wilt bijvoorbeeld gezonder gaan eten, meer bewegen, stoppen met een ongezonde gewoonte, wat vaker iets-voor-jezelf doen.
Het voornemen is doorgaans snel gemaakt. We hebben er zelfs enorm veel zin in om schoon schip te maken en een nieuwe richting op te gaan.
En, we zijn ervan overtuigd: “Deze keer voorgoed!”Maar wat maakt het aanwennen van nieuwe gewoontes nu zo lastig?
En waarom vallen we bijna altijd terug in ons oude gedrag?Een gewoonte is iets dat je op een bepaalde manier doet, wanneer je in een bepaalde situatie bent. Erg handig ook. Daardoor hoeven we niet elke keer opnieuw te bedenken hoe we onszelf moeten aankleden bijvoorbeeld, of hoe tanden te poetsen of te zwemmen.
Dit noemen we ‘geautomatiseerd gedrag’. Het zijn als het ware olifantenpaadjes in ons brein; de snelste en meest genomen routes.
Deze automatismen staan altijd aan en zijn juist daarom erg lastig om te veranderen.Goede voornemens zijn dus (nog) geen automatismen, maar beredeneerde gedachten, bewuste beslissingen, die je op een bepaald moment neemt.
Vanaf het moment dat wij zo’n nieuw besluit nemen, moeten deze voornemens de strijd aangaan met de al bestaande gewoontes.
Deze laten zich echter niet gemakkelijk van de kaart vegen.Nieuwe voornemens leggen het vaak snel af tegen oude gewoontes. Zeker wanneer je moe bent, geëmotioneerd of minder bewust en gefocused, is de kans op terugvallen in oude gedragingen groot. Immers: zo deden we het altijd al, dus dit zijn we gewend te doen. \Min of meer onbewust schakelen we weer over op de automatische piloot. En ook struisvogelpolitiek is geen onbekend scenario op zo’n moment.
Een aantal redenen voor het niet volhouden van nieuwe gewoontes:
- De lat ligt te hoog.
- Er zijn teveel afleidingen.
- Het is toch niet echt een prioriteit.
- Je omgeving werkt niet mee.
- Het voornemen is te vrijblijvend.
- Er is geen duidelijk plan.
- De focus ligt op het resultaat in plaats van op de weg ernaar toe.
- Er is geen stok achter de deur.
- Je hebt geen hulp gevraagd.
Eén van mijn favoriete slogan’s is: “Wanneer je doet wat je altijd al deed, krijg je ook wat je altijd al kreeg”. Met andere woorden: “Wanneer je iets anders wilt dan je nu hebt, moet je ook iets anders doen, dan wat je tot nu toe deed”. Het moet dus ècht anders deze keer!
Hoe je je gewoontes wèl succesvol kunt veranderen:
Bedenk bij je bestaande gewoontes die je wilt veranderen: “Wat is de context, de situatie die deze gewoonte uitlokt?”.
Stel: je wilt afvallen. Maar je blijft je keukenkastjes vullen met ‘minder helpende producten’ (“voor de kinderen, mijn partner, de visite, etc“)
Je hebt hier twee mogelijkheden:
- De uitlokkende situatie verwijderen of vermijden; Niet meer in huis halen, voor niemand!
- De gewoonte verstoren; Maak het moeilijker om deze gewoonte vol te houden. Vervang deze producten bijvoorbeeld voor een gezondere variant, voor iedereen (= een win/win situatie).
Toch kunnen ook deze oplossingen falen.
De belangrijkste reden is:
We dromen wel van hoe het zal zijn wanneer het ons gelukt is maar we vergeten de stap: “Hoe ga ik dit aanpakken?”. Je wens is er, de intenties zijn goed. Maar het plan ontbreekt.
We vergeten meestal dit ‘gewoontes doorbreken’ goed voor te bereiden en een hulplijn in te schakelen.Het laten slagen van verandering gaat over het pakken van de regie. Je maakt een plan. Jij gaat aan het roer staan en je leert de golven te bedwingen. Natuurlijk, het leven heeft veel onverwachts in petto. Maar wanneer jij, door je plan uit te voeren, straks automatisch weet hoe je je staande moet houden wanneer het gaat stormen, zul je niet bij elk klein buitje weer onderuit gaan 😉
En hier kan ik je dus bij helpen :-). We geven je plan vorm.
Ik ben je hulplijn en coach.
Ik zal fungeren als je stok achter de deur of de schop onder je kont.
Oók ben ik het schouderklopje en je stip aan de horizon.
Kom op: “We gaan ervoor!”Op naar een Vitaal Nieuw Jaar.
Katinka
De Levenskunstcoach